EPC verslaggeving
Voor een energiezuinige woning en een optimaal energiescore
Wat is EPC verslaggeving?
Wie in Vlaanderen een woning, appartement, studio, … publiekelijk te koop of te huur aanbiedt, moet verplicht een energieprestatiecertificaat (EPC) hebben én kunnen voorleggen. Dit certificaat dient als inlichting voor de mogelijke kopers of huurders over de energiezuinigheid van de woning.
Op het EPC staat de energiescore van de wooneenheid. Hoe lager dit getal, hoe energiezuiniger de woning, en hoe lager de energiefacturen voor de gebruikers.
Het EPC heeft een geldigheidsduur van 10 jaar. Heeft u echter binnen deze periode uw woning energiezuiniger gemaakt? Dan kan u een nieuw EPC laten opmaken.
Energieprestatiecertificaat per wooneenheid
Studio Somers zorgt ervoor
- Onze energiedeskundige komt uw woning inspecteren: hij meet de woning op, bekijkt het dak, de muren, de vloer, de ramen, het isolatiemateriaal, de verwarmingsinstallatie, de oriëntatie van de woning, enzovoort.
- Hij verzamelt hierna de nodige documenten zoals de plannen van de woning, de originele facturen van aannemers of materialen, eerdere energiecertificaten, subsidieaanvragen. Hoe meer documenten wij ter beschikking hebben, hoe nauwkeuriger wij uw EPC kunnen opstellen.
- Hierna stelt hij, aan de hand van de verzamelde informatie, zijn verslag op.
- Binnen enkele dagen ontvangt u van ons het volledige energieprestatiecertificaat.
Veelgestelde vragen over EPC verslaggeving
Hoelang is een EPC geldig?
Een EPC is 10 jaar geldig.
Hoe wordt een EPC opgemaakt.
Onze energiedeskundige maakt een afspraak om het gebouw ter plaatse te inspecteren. Hier worden de nodige opmetingen en waarnemingen gedaan. Informatie relevant om een EPC op te maken worden best vooraf aan de energiedeskundige bezorgd, of ten laatste tijdens het bezoek ter plaatse.
Dit zijn bvb (as-build)plannen, bouwvergunning, facturen van voornamelijk isolatie-werken, goedgekeurde subsidie-aanvragen, lastenboek, meetstaat, …
Nadien wordt alles berekend en ingegeven in de EPC-software, en ontvangt u van ons het EPC.
Welke gebouwen moeten over een EPC beschikking.
Alle woongebouwen moet reeds sinds 2008 een EPC hebben op het moment dat ze te koop of te huur worden aangeboden.
Vanaf 2020 is een EPC ook verplicht voor kleine niet-residentiële eenheden (de bruikbare vloeroppervlakte van het gebouw of gebouwdeel is niet groter dan 500 m2, én het aaneengesloten niet-residentiële geheel dat het gebouwdeel bevat is niet groter van 1000 m2).